søndag 15. mars 2009

Mitt kreative voluntørarbeid:)

Foto: Hver torsdag og fredag har jeg, Damaris og Lily 40 barn og ungdommer i Patzun, fordelt på morgenen og ettermiddagen. Gruppen heter "Potencia Juvenil"(ungdomskraft), der målet er å forme barn og ungdom til sunne og bevisste ungdommer, som kan være positive ressuser i samfunnet. Da de fleste i gruppen kommer fra sprukne familier, driver mange dank i gatene og fanges lett opp av grupper med dårlig påvirkning. Derfor er denne store gruppen av stor verdi!Damaris underviser temaer som bl.a. gode verdier, rettigheter, ansvar og forsoning. Ut i fra disse temaene jobber også Lily og jeg. Lily underviser psykologi med oppgaver og gruppesamtaler, og jeg underviser kunst. For meg er dette en stor erfaring! For det første fordi jeg ser hvor mye kunst åpner opp bevisstheten deres rundt temaene.. og for det andre fordi jeg ser hvordan kreativitet og mestringsfølelse gjør at mange slapper av, og glemmer problemene hjemme..!

Foto: Her er hver enkelts tanker om vold samlet sammen til en gruppeplakat, der bokstavene "No mas violencia!" (=ikke mer vold) er et skrikende budskap!
Foto: Temaet "fred og forsoning" uttrykkes også gjennom kunst!
Foto: Barna og ungdommene uttrykker sine anvarsoppgaver, som å studere og hjelpe til i huset...
Foto: ...til å ikke kaste søppel på gaten:) Dette skiltet burde flere følge, da søppelet dumpes over alt i Guatemala!
Foto: I slummen under brua i sone seks, har jeg hver tirsdag forming og lek alene med 25 barn fra fire til sju år. Det er litt av et liv, og heldigvis er læreren der sammen med meg. Hver uke kjøper jeg inn og forbereder materialer, og så setter vi i gang med å tegne, male med hender, lage trolldeigsfigurer og masker:)
Foto: Full konsentrasjon;) Foto: Tre glade gutter viser stolt frem maskene sine!
Foto: Lek og samarbeid er en viktig del, og energien går aldri tom:)Foto: I en annen fattig del av hovedstaden gir jeg formingskurs til 38 kvinner hver tirsdag ettermiddag. Her er målet at de kan lære ting som kan selges og gi inntekt, foruten det kreativiteten gir av glede og mestringsfølelse:) Her lager vi bl.a. mosaikkbilder med fargede maisblader, kremer og sjampo, malerier som utrykker følelser og varme luer!
Foto: To stolte kvinner viser frem hver sin nysydde lue:)
Foto: Barna blir også kledd opp:)
Foto: Norma er ei sprudlende dame, og bestyrer av en fattig skole i utkanten av hovedstaden.. hun og mannen er to skikkelige stå på mennesker! På denne skolen underviser jeg engelsk for tre ungdomsklassetrinn på onsdagene:)
Foto: Ungdommene opp til 18 år kan så vidt presentere seg på engelsk, men lysten for å lære er stor! Med illustrasjoner på tavla har vi dermed en annen type kreativitet her:)
Foto: Lørdag morgen i Patzun holder jeg også et lite formingskurs for Sabina, en flott dame som dessverre kjeder seg mye hjemme på grunn av en dårlig fot.
Som formingslærer, er dermed denne erfaringen med elever, fra 3 til over 60 år, utrolig interessant og lærerik! En ting er at jeg har fått en enorm trening i å planlegge, forberede og tilpasse meg..;) Men en annen ting er, at jeg faktisk har fått et nytt syn på hvordan kunst, undervisning i forming og kreativitet kan brukes i arbeid for terapi, selvfølelse og bevisstgjøring!! Og for meg er det stort å erfare at jeg kan bruke det jeg liker aller best til å hjelpe andre:)

Ingen kommentarer: