tirsdag 2. juni 2009

Visste du at? –mitt møte med mayakulturen på landsbygda-

-At maisen brukes til alt fra tortilla, varm søt drikke som selges på gata (atol de elote), hundemat, hønemat, brød, kake,”kaffe” (mais blandet med krydder) til en stappe rundt en kyllingbit sammen med litt salsa (tamalitos/tamales/chucitos.. selges i parkene)? Maisbladene brukes videre til alt fra malte kunstverk og innsurrede dukker, til dekke rundt varm mat, og kolben til brensel!
-At Mayafolket ikke kan spise et eneste måltid uten tortilla? (På morsdagen lagde jeg marinert kylling, ratatouille og ris til familien på 10. -Dette blir mer en nok til alle, forsikret jeg.. -Men.. vi kan jo ikke spise noe uten tortilla, utbrøt de, og satte i gang med å klappe til maislefsene;))
- At Mayaene kalles maisfolket, ut i fra legenden om at gudene fant ut at dette var det rette materialet til til å skape mennesker? -At maisperioden er fra oktober til desember og at maisen videre tørkes på taket, og lagres som proviant til resten av året?
- At de foruten småspising av søte kjekser o.l. spiser 3 måltider gjennom dagen, som alle er varme? (hvis ikke frokosten består av tortilla og frijol, spiser de Corn Flaks, som sef. også er mais, med oppvarmet pulvermelk. Lunsjen består gjerne av tortilla, kjøtt eller kylling med en god saus og kveldsmaten av egg, bønner og tortilla.) - At de alltid dypper fingeren i en felles saltskål som de putter på tungen mens de spiser, og at de generelt bruker mye salt og sukker i matlagingen? (Og prosenten av diabetikere er stor!)
- At de er ville etter chili, som alltid serveres i en skål til maten?
-At de selger en fantastisk god ost pakket inn i grønne bananblader på gata?
-At det gjennom hele året selges friske grønnsaker og søte frukter, ut i fra sesongene?
- At de vokser opp med å drikke kaffe om kvelden, noe de sier gjør de søvnig…?
-At frukt, mais og toast med bønner nermest selges fra annethvert hus?
- At ytterst få vannklosett fungerer, og at man dermed må skylle det ned med en bøtte vann?
- At alle bruker gasskomfyrer (da bl.a. strømmen er dyr og går fra tid til annen) men at nesten ingen bruker stekeovnen, der de heller oppbevarer mat over natten?
- At mange jobber fulltid for under 200 kroner i uka?
- At mange er fattige, men, Gracias a Dios, likevel alltid har mat å spise, takket være den godt dyrkbare jorda?
- Mange eldre kvinner og menn vandrer rundt uten sko?- Mange eldre menn i motsetning til ungdommene fortsatt bruker mayadrakten sin? (Patzún: Hvit bukse, svart "teppe", hvit skjorte og hatt)
- Det fortsatt finnes mange barn og ungdom som holdes hjemme fra skolen for å jobbe? (Bildet under viser tre barn jeg møtte i Patzún som har mistet foreldrene sine, bor i dette skuret hos en mann som drikker og holdes hjemme fra skolen. De er nå i ferd med å bli tatt inn i et støtteprogram.)- Mange ungdommer bare kan studere sin utdanning gjennom lørdagsundervisning, da de må jobbe resten av uka for å ha råd til studiet og støtte til familien? Dermed bruker de laaang tid på sin utdanning!
- Det er vanlig at ungdom bor hjemme til de gifter seg, og videre flytter inn i samme husparti som guttens familie?
- Ungdom gifter seg tidlig, og at dette ofte går ut over jentas utdanning da hun fort blir gravid og har ansvar for å stelle mannen?
- At ekteskapet står i fare hvis konen ikke føder en gutt? (Machismen i landet) - At det er uhøflig å ikke hilse på de man går forbi på gata?
- At nest som alt som kan kjøpes kan prutes på?
- At husets veggpynt ofte består av tegnede og utklipte papirbamser/ tegneseriefigurer/ kokekar/ julepynt fra i fjor/ diplomer/ fruktbilder/ en kalender eller en plakat? - At de liker å lage mat mest mulig naturlig? (Her stekes egg rett på ovnsplata uten smør..)
- At det ikke finnes cdèr eller filmer å få kjøpt som ikke er privatbrent?
- At alle hus har en stor vannkom der kopper, kar og klær vaskes for hånd og at nesten ingen hus har vaskemaskin? (Derimot har flere og flere microbølgeovn, som har blitt utrolig populært!)- At kvinnene hver dag samles rundt vanntankene i landsbyen, der de vasker sine klær?
- At det ikke finnes dyner, og at de tunge lagene med tepper som de sover under sjelden vaskes og ofte er huset med lopper?
- At det som utlending ikke er gitt å bli godtatt og inkludert blant lokalfolkningen, og at det er mange øyne som følger med hvordan en oppfører seg? Det er dermed et sjakktrekk å lære seg noen fraser av mayaspråket som man kan bruke når man hilser de forbigående, kle seg normalt og ikke utfordrende, spise det man blir servert, ikke ha mange fordommer, være til stede og mer interessert i de rundt seg enn å fortelle om seg selv og sine opplevelser, ha tid til å bli invitert hjem til folk (det gir de gjerne ære, selv om man også kan oppleve at indirekte spørsmål om penger dukker opp), ikke sløser med penger, ikke bli etnosentrisk, respekter deres skikker og vaner selv om man ville gjort ting annerledes selv, ikke vise at man blir skuffet eller sint hvis det ikke ytterst er nødvendig, og til sist; delta og sett pris på de positive tingene ved deres kultur.. deres fargerike drakter, nydelige mat og sosiale samvær:) - At mayene er et stolt folk, og kan ha en vanskelig kultur, resultert i at de er fattige? Hvis man opplever at mennesker man er mye sammen med plutselig trekker seg unna, kler på seg et falskt smil eller manipulerer, har man mulig fornærmet eller skuffet de med noe, gjerne grunnet ulike kulturer, og det skal mye tillit til før de sier fra om grunnen. At man kommer fra et rikt land uten å dele ut penger til sine kontakter/ venner, kan også skape konflikter. Å gå gjennom kontakter hvor man har tillit er ofte veien å få lirket grunnen fram, for så å finne måten å ta det opp med den det gjelder!
- At man lett kan bli sett på som et stort forbilde siden man kommer fra et velutviklet land? Det kan samtidig forventes at man kan klare alt eller at man sitter med løsningene.. Da det ikke er mange utlendinger i landsbyene, følger også alle med på hva man gjør, og bare å kaste et mangoskall blandt alt annet boss som flyter i gata blir fort baksnakket. ;)
- At mayaene også er et varmt folk med mye humor som det er lett å komme i prat med og føle seg vel med? - At ytterst få bruker penger på ting de ikke virkelig har bruk for, da de ikke har mye å rutte med?
-At nesten ingen røyker?
-At det er høyst, høyst uvanlig at mayakvinner prostituerer seg?
-At noen kvinner oppholder seg flere timer i en liten badstue oppfyt med ved etter at de har født og at det bringer stor lykke å føde mens det er fullmåne?
-At eldre kvinner bruker knuste røde blomster fra trær som shampo, og urter mot sykdommer? - At mange ikke har arbeid?
-At få holder på med hobbier og interesser, men at mange derimot finner opp smarte og praktiske løsninger til å tjene penger? - At man ofte ser menn drikke seg sørpefulle midt på dagen, for så å sove ut/ slukne midt på fortauet eller i en grøftekant?
- Det er mye vold i mange hjem?
- At å få mange barn blir sett på som en forsikring mot alderdommen?
- At det ikke finnes diskotek for ungdom, eller klubber der de henger ut, da de heller henger ut i gata eller parken der mat serveres rundt bord som alle kan sette seg ned ved? Og at de dessuten normalt holder seg hjemme med familien etter klokka 10 på kvelden?
- At de fleste er katolske, men at det har skjedd en forandring over de siste årene som har ført til at 30/ 40 % nå er avangelisk kristne?
- At det å ikke tro på Gud, skaperen bak moder jord, blir sett på som veldig undelig? - At de kler seg ut, danser i gatene og lager stor tivolifest, rundt bursdagen til landsbyens helgen?
- At de hvert år utkårer landsbyens dronning, noe som er en stor happening?
- At det eksisterer Mayaprester og store grupper som utfører spirituelle handlinger og ofringer?
- At kinaputtbomber smelles av til alle tider når det finnes noe å feire?
- At når det regner (fra mai til oktober) fungerer ytterst få vannsluker i gatene?
- At de raskere enn raskt springer til doktoren hvis det er noe galt, som gjerne gir de resept på dyre ubrukelig medisiner?
- At alt fra vondt i magen til opphovne armer ofte skyldes på kulden?
- At deres sosiale livsførsel gjør at man må jobbe hardt for å få en alene stillestund:)?
- Det blir sett på som merkelig å oppføre seg individualistisk og bo/ jobbe alene, da de vokser opp med at alle trenger hverandre for å overleve?
- At det finnes mye analfabetisme og naivitet blant den eldre generasjonen, og at det på landet fortsatt finnes barn og ungdom som blir lært opp til at skole ikke duger til noe, og at det som teller er å bli en sterk og utholden arbeidskar? -At mange barn og ungdom står opp klokken fire om morgenen for å jobbe sammen med sine foreldre?
- At noen fortsatt bruker pisk eller stikkende blader for å oppdra barn?
- At fattige barn og eldre gjerne metter seg med tortilla, smurt inn med salt og lime?
- Det er mange ungdom og eldre som aldri har reist utenfor sin egen landsby?
- At det er vanlig for de som reiser ut for å jobbe, å sender penger hjem til sine foreldre?
- At mayaene har blitt diskriminert av ladinoene over lang tid for deres stammespråk, skikker og drakter? Dermed har ikke foreldregenerajonen vært så strenge på at ungdom kaster drakten, glemmer skikkene og ikke lærer stammespråket.. samtidig dekker mayaene den største delen av Guatemalas befolkning, og står bak landets stoltheter innen kunst, mat, musikkog tradisjoner!
Vel, jeg kunne sikkert skrevet flere sider til, men stopper her. Å bli godt kjent med livet til mayaene har vært en stor erfaring og gitt meg mange inntrykk. Jeg fascineres, sjokkeres og beveges av deres annerledesheter, og tar med meg alle disse erfaringene, som heldigvis ikke tar noe plass i kofferten, med meg hjem;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei igjen. Spennende! Hva slags fotoapparat bruker du forresten der nede? Håper alt er vel, og..du er vel på tur hjem snart? HelgeH